در این زمینه طرح مشارکت با مالکان و دارندگان آثار تاریخی ثبتشده در فهرست آثار ملی، با هدف تشویق و حمایت از دارندگان ملکهای تاریخی، در سال 1389 راهاندازی شد.
در دولت تدبیر و امید، سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کوشیده تعداد خانههای ثبتشده تاریخی را افزایش دهد؛ چراکه با این کار، حفظ این بناهای تاریخی با اعتبار مشارکتی تا سقف 50درصدی ازسوی سازمان صورت میگیرد و همین امر موجب میشود که خانههای تاریخی از شرّ هر نوع آسیبی در امان بمانند.
در این طرح، سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری بهعنوان نهاد متولی امر حفاظت، و مالکان آثار تاریخی بهعنوان بخش خصوصی وارد مذاکره میشوند و پس از انعقاد تفاهمنامه، مشارکت و همکاری آنها آغاز میشود، بهطوری که میراثفرهنگی بهواسطه ویژگیهایی که ملک موردنظر دارد اثر را ثبت میکند و در فهرست آثار ملی قرار میدهد.
وقتی ملکی بهعنوان اثر تاریخی ثبت میشود، مشمول قوانین و مقرراتی میشود؛ برای نمونه، مالک نمیتواند بنای ثبتشده را تخریب کند و هر گونه اقدام در محدوده عرصه و اعیان اثر تاریخی ثبتی باید با نظارت کارشناسان میراثفرهنگی صورت پذیرد. بنابراین هر اقدامی باید با هماهنگی، نظارت و ضوابط سازمان میراثفرهنگی باشد.
طرح مشارکت با مالکان و دارندگان آثار تاریخی ثبتشده در فهرست آثار ملی طرحی حمایتی و تشویقی محسوب میشود. سازمان میراثفرهنگی برای مرمت و حفاظت این آثار، از طریق این طرح، بودجهای به استانها اختصاص میدهد.
در این طرح، از یک طرف، از تخریب و آسیب به آثار جلوگیری بهعمل میآید و از طرف دیگر، به ایجاد اشتغال برای جوانان کمک میشود. بر مبنای این طرح، سازمان میراثفرهنگی ضوابط و استاندارهای خود را مطرح میکند و بخش خصوصی مرمت، نگهداری و بهرهبرداری از این اماکن را برمبنای ضوابط مذکور برای مدت معینی در دست میگیرد.
سازمان میراثفرهنگی بهعنوان متولی این امر بیش از دو دهه است که کار لایهبرداری و بازسازی نماهای بیرونی را با اعتبارات بسیار ناچیز و محدود انجام داده، با این هدف که بدنه و شکل ظاهری این بناهای فاخر باقی بماند؛ اما برای کامل کردن این مرمتها به یک عزم عمومی در بین دستگاههای متولی نیاز است تا با رویکرد عملی در این بناها خدمات خاصی داده شود و باید مدیریت کلان استانها اعتبارات خوب و ویژهای برای حفظ این بناهای تاریخی اختصاص دهند و از این بناها حمایت شود و احیای کامل آنها در دستورکار قرار گیرد.
* غلامرضا میثاقیان، مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی
انتهای پیام/